Croatia

RECEPTION projekt

Naš projekt je trogodišnji program istraživanja i razvoja ranog obrazovanja. Provodi ga 6 partnerskih institucija koje integriraju predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, a nalaze se u Danskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Islandu i Norveškoj. Tema projekta je tzv. „izazov prihvata“ (RECEPTION challenge) to jest diljem Europe  prisutna potreba za olakšavanjem ulaska djece različito razvijenih socijalnih  i pred obrazovnih vještina u osnovnoškolski obrazovni sustav.

Cilj nam je istražiti i zatim proširiti primjere dobre prakse partnerskih institucija u rješavanju izazova prihvata s obzirom na razne demografske situacije, društveno-ekonomske kontekste kao i obrazovne sustave, kako bi se odgovorilo na različite potrebe djece osobito one koja su slabije pripremljena za ulazak u obrazovni sustav. Djeca predškolske dobi diljem Europe su krajnji korisnici projekta, ali naša neposredna ciljna skupina su njihovi učitelji, ravnatelji škola i ostali stručnjaci koje rade s djecom predškolske i rane školske dobi.

Specifični cilj projekta je istražiti i odgovoriti ciljnoj skupini na potrebu za obukom i potporom u rješavanju izazova prihvata. Namjera nam je napraviti petodnevni tečaj te pripadajući priručnik koji će se moći koristiti i kao online ili kombinirani modul za edukaciju. Paralelno, napravit ćemo i RECEPTION repozitorij materijala i izvora za stratešku implementaciju planova i inicijativa vezanih uz temu projekta koji će se moći dopunjavati te prilagođavati konkretnim uvjetima i potrebama naših ciljnih skupina diljem Europe.

Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica

 

Škola se nalazi u Gornjoj Stubici, ruralnoj općini 50 km udaljenoj od Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske. To je javna ustanova namjena osnovnom obrazovanju djece u dobi od 7 do 14 godina. U školskoj godini 2015./2016. upisano je 387 učenika što je čini školom srednje veličine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Upisno područje škole prostire se na oko 50 kvadratnih kilometara. Škola djeluje na pet lokacija: u matičnoj školi za učenike od 1. do 8. razreda u Gornjoj Stubici i u 4 područne škole smještene u okolnim selima. U Gornjoj Stubici nema dječjeg vrtića pa je u matičnoj i područnim školama organiziran predškolski program. OŠ Matije Gupca oblikuje školski kurikulum vodeći računa o lokalnim specifičnostima, kulturnom nasljeđu, edukacijskim potrebama i prioritetima svojih učenika. To je ustanova otvorena za suradnju što je dokazala sudjelovanjem u brojnim nacionalnim i europskim projektima kojima širi obrazovne vidike i unapređuje kolaborativne sposobnosti kako svojih učenika tako i učitelja.

Print