Croatia

RECEPTION projekt

Naš projekt je trogodišnji program istraživanja i razvoja ranog obrazovanja. Provodi ga 6 partnerskih institucija koje integriraju predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, a nalaze se u Danskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Islandu i Norveškoj. Tema projekta je tzv. „izazov prihvata“ (RECEPTION challenge) to jest diljem Europe  prisutna potreba za olakšavanjem ulaska djece različito razvijenih socijalnih  i pred obrazovnih vještina u osnovnoškolski obrazovni sustav.

Cilj nam je istražiti i zatim proširiti primjere dobre prakse partnerskih institucija u rješavanju izazova prihvata s obzirom na razne demografske situacije, društveno-ekonomske kontekste kao i obrazovne sustave, kako bi se odgovorilo na različite potrebe djece osobito one koja su slabije pripremljena za ulazak u obrazovni sustav. Djeca predškolske dobi diljem Europe su krajnji korisnici projekta, ali naša neposredna ciljna skupina su njihovi učitelji, ravnatelji škola i ostali stručnjaci koje rade s djecom predškolske i rane školske dobi.

Specifični cilj projekta je istražiti i odgovoriti ciljnoj skupini na potrebu za obukom i potporom u rješavanju izazova prihvata. Namjera nam je napraviti petodnevni tečaj te pripadajući priručnik koji će se moći koristiti i kao online ili kombinirani modul za edukaciju. Paralelno, napravit ćemo i RECEPTION repozitorij materijala i izvora za stratešku implementaciju planova i inicijativa vezanih uz temu projekta koji će se moći dopunjavati te prilagođavati konkretnim uvjetima i potrebama naših ciljnih skupina diljem Europe.

Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica

 

Škola se nalazi u Gornjoj Stubici, ruralnoj općini 50 km udaljenoj od Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske. To je javna ustanova namjena osnovnom obrazovanju djece u dobi od 7 do 14 godina. U školskoj godini 2015./2016. upisano je 387 učenika što je čini školom srednje veličine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Upisno područje škole prostire se na oko 50 kvadratnih kilometara. Škola djeluje na pet lokacija: u matičnoj školi za učenike od 1. do 8. razreda u Gornjoj Stubici i u 4 područne škole smještene u okolnim selima. U Gornjoj Stubici nema dječjeg vrtića pa je u matičnoj i područnim školama organiziran predškolski program. OŠ Matije Gupca oblikuje školski kurikulum vodeći računa o lokalnim specifičnostima, kulturnom nasljeđu, edukacijskim potrebama i prioritetima svojih učenika. To je ustanova otvorena za suradnju što je dokazala sudjelovanjem u brojnim nacionalnim i europskim projektima kojima širi obrazovne vidike i unapređuje kolaborativne sposobnosti kako svojih učenika tako i učitelja.

Print Email

erasmus

This publication has been produced with the support of the Erasmus+ Programme of the European Union.

The contents of this publication are the sole responsibility of RECEPTION and can in no way be taken to reflect the views of the NA and the Commission

See http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en